Monday, October 26, 2009

sandwich sedap

easy, healthy, emmm... emmm... sandwich.

slalu,time nak ada exam,tgh2 study musti rasa lapar.
biasenya saya akan cari makanan yg mudah dan mengenyangkan.
slalu saya buat sandwich letak tuna ngan american cheese.
tapi kali ni,saya try letak2 bende lain....turn out--> sgt sedap.....hehehe

bahan2: (1 hidangan)

1. 2 keping roti sandwich
2. tuna or sardin (sy guna tuna in water,then cook it with yellow onion (bwg besar),garlic and jalapeƱo sbb x de cili,klu x nk pedas,x yah letak cili)
3. swiss cheese (boleh guna american cheese,tp swiss cheese lg sihat dari american cheese-->its ur choice)
4. sayuran (tomato,timun,lettuce-->boleh tambah sayur lain klu nak)
5. sandwich maker

cara2:

1. panaskan sandwich maker (lampu akan menyala-->bergantung pada brand)
2. sambil tu,letak tuna @ sardin atas roti
3. letak sayur2
4. letak cheese atas sayur dan akhir sekali letak roti yg satu lg kat atas cheese tu...hihihi sorry tak pandai nk explain cam dlm buku2 resepi
5. apabila sandwich maker tu dah panas (lampu padam),letakkan roti tadi ke dalam sandwich maker dan tutup
6. apabila lampu kembali menyala,maknanya sandwich sudah siap...atau bergantung pada selera sendiri,yg saya buat,very light toasted,klu nk lebih lama pun bleh,tp jgn sampai hangit sudah~
7. sedia untuk dimakan. sedap klu makan panas2.



selamat mencuba~


3 comments:

fajarimi said...

rileks...I am stress too, but this is life, cannot escape from it I guess, kau kan terkenal dgn tabah, tabahkan diri strong girl

safiyya said...

salam kak ana
kak ana~
kecur air liur.
nk rasa hok kak ana wat.=(

nur iman said...

alolo~ cian.
nati balik kak ana buat...hihihi