Friday, September 11, 2009

Aku Redha~~











8.45 pagi 10 September 2009,tidurku dikejutkan oleh 1 sms dari abgku di Malaysia.
"Na,mek xdop doh.tepon la dumoh.ore nk blik doh ni"
Innalillahiwainna ilaihirajiuun....
Aku terkedu,seperti tiada apa2 perasaan.
Sesaat kemudian,berderai air mataku.Siapalah aku tak lebih daripada seorang insan yang lemah,seorang perempuan.Hati seorang perempuan yg senipis 'thin film'....mudah sahaja tuk mengalirkan air mata.

Alhamdulillah,aku menerima pemergian nenekku dengan hati yang Redha.Aku dah tak sanggup tgk dia terlantar tanpa dapat bergerak,bercakap,dan melihat....Aku Redha~
Tapi aku tetap menangis,mungkin sebab aku berhati wanita....mudah tersentuh
Ada perasaan yang aneh dalam diriku.Aku redha dengan pemergian nenekku dan pada masa yang sama aku bersyukur.Bukan aku nk tgk die pergi cepat,tapi sebab ak tak sanggup tgk penderitaan yang dialaminya.....hampir 2 tahun.aku juga sedih tgk ma aku yg ulang alik dari rumah ke rumah aunty ku,di mana nenek ku berada.....jauhnya lebih kurang 20-30 minit perjalanan(klu tak salahla,tp boleh kata tak leh jalan kaki,kene naik kereta)
Aku sebagai anak,kadang2 terasa kekurangan kasih sayang drp emak.Tapi,ak lebih sanggup berkorban demi ma aku.Dia sayang sangat kat mek....tak pa la.aku pun sayang mek.

Banyak kenangan aku ngan mek yang tak akan aku lupakan:
>masa mek masih sihat, hampir setiap minggu atau dua minggu sekali,die datang ke rumah aku.Tido 2 malam.Biasa hari Jumaat pagi die datang.klu datang mesti bawak kuih2 (mek panggil tepung),ataupun cekedih....
>petang2,kdg2,mek bwk aku naik motor gi kebun dio kat neme (Nemang nama sebenarnyo).Aku suko naik moto nge mek.Pernah skali dio aja aku bowok muto....huhuhu
>aku jugop suko tido rumoh mek.tido rama2 dale kelambu dio....sebab rumoh mek dekat nge bukit,male2 sangat2 la sejuk.Tido dalam kelambu adalah pengalaman plg best,tak dop kipah lak tue.Aku tok leh tido tak dop kipah....hihihi.dan lembek kat umoh mek,my favourite spot,though I'm big enough to jump on that mattress.hehehe
>mee sup mek meme famous.patut la makane favaourite ma pun bihun sup....mesti berSUP.
>tido rumoh mok nge mek nge kak nik sibah pun pengalaman paling best hok ak tak kan lupo.masih segar dalam ingatan aku segala2nya dalam rumoh mok.mano tilam,mano tv,mano kipah,mano krusi oren,mano tilam Mok.bau dio pun masih dlm ingatanku-tika aku menaip coretan ini.....
>Mek jugop suko bowok ak jale2 rumoh sain2 dio kat rekang....naik muto la....hihihi.Mek perkenalkan aku nge sain2 dio agar tak terputus hubungan.

banyok lagi sebenarnyo pengalaman aku ngan mek.....

Ado satu perkara yang kita sama2 tok de nok buat....mek pernoh oyak.maso dio gi mekoh dulu,dio bermimpi semua anak cucu dio mari mekoh jugop buat umrah rama2...Mek sangat gembira time tue.Anak cucu dio duk di Masjidil Haram.....(ak tringin nk gi mekoh nge mek,sbb che za oyak,gi mekoh nge mek paling BEST.coz she knows everything)
kak long,che za pun teringin nk gi mekoh nge mek,klu mek sihat smula...(ak kecek2 nge kak long n che za on the way to Penang,bfr I went back to US)

Aku suko klu mek mari rumoh.....hihihi....sebab ak bleh buat bendo hok ak tok leh buat...I mean,klu buat ma mesti maroh....lebih kure gitu la.

Kalau nk dicoretkan semuanya kat sini,tak kehabisan....akhir kata
~I Love U,Mek~ *a flying kiss from me*
~I'm sorry I can't be there on your last day in this world.I can't see you face for the last time,and can't kiss you for the last time,like you kiss me when I was a baby
~I'm sorry I can't sent you to your last resting place like you sent me when I went to boarding school or university
~Coz I'm here in USA
~But I know you went to meet Allah with peace.That's made me happy.

Last but not least,I want to share something;
~Recently,I know that You will go.though I hope -n- I want to meet you again this summer or 2 years from now
~Ma told me she had a dream.She dreamed you.And you wore a red baju kurung, your favourite colour (ma n me know that red n black baju kurung is your favourite colour)-that's why ma always buy red n black fabric for your Eid baju kurung.Ma asked you,where are you going?And you said,I want to meet Mok,coz Mok want to give me matches.After that,I know you will follow Mok too.Ma also know 'bout this.Since then,we are ready.(n actually I told syahirah n abe chik too bout this...I psss...psss...,dont want others to know,coz its juz a dream but I know it is something that we have to take serious n I juz want them to know n appreciate her last days)

Mek,pergimu dengan redha anak,cucu,cicit mu.Pergimu pada bulan yang mulia,selepas maghrib (berbuka puasa),malam Jumaat,malam pertama 10 malam terakhir.
Dan wasiat Mek yg terakhir pun dah kami sempurnakan.Mek kami kuburkan di kg Rekang.Mek rehatlah kat sana baik2 ye.Harap Mek suko.Ma kato,Mek duk dekat nge Mok nge ayoh me.mesti Mek suko ke?
Allah lebih sayangkan Mek.Semoga damai Mek di sana bersama2 Mok,ayoh pin,ayoh me,para mukminin,mukminat,para sahabat dan para rasul.

Bye2.Assalamualaikum.Semoga kita berjumpa di sana nanti.
Al-Fatihah.


pic 1:mek & aku
pic 2: telefon tu la ak terima msg dari abgku ttg berita itu~~

1 comment:

wannza said...

Salam kak ana...
Rindunya kat mek...
menitis airmata che za baca sume kenangan kak ana nge mek.
Mek sangat baik dan amat penyayang dengan anak cucu cicit.
Sedey sangat bila cintakasih mek itu dicemburui oleh mereka yang tamak!lalu kita pun menjauh...tidak berpeluang menagihnya hingga ke akhir hayat.huhuu..sadis sangat!
apa pun kami tetap redha~semoga rohnya tenang dan bahagia di taman firdausi~al-fatihah!